Penzugyek

 

Ajándék a kormánytól: 7 millió forintot nyersz, ha élelmes vagy

 
Két nagy újdonság jelenik meg július 1-jén a hitelek palettáján: a kamatmentes babaváró hitel, illetve a kamattámogatott, legfeljebb 3%-os "CSOK-hitel" használt lakásokra igénybe vehető változata. A kettő egyszerre is elérhető lesz már két gyereket vállalók számára is. Cikkünkben az alábbi kérdésekre keressük a választ:

1. kinek melyiket éri meg felvenni? 
2. havonta mennyit spórolhatunk, ha a piaci lakáshitelek helyett ezek valamelyikét választjuk? 
3. milyen lehetősége van annak, aki nem jogosult ezekre az új lehetőségekre?

Ahogy a következőkben bemutatjuk, egy 10 millió forintos babaváró hitel 10 millió forintos "CSOK-hitellel" kombinálva két gyermeket vállalók számára közel 7 millió forinttal (!) alacsonyabb törlesztőrészletet hozhat 20 év alatt, mint egy átlagos fix kamatozású piaci lakáshitel. Két újonnan születő gyermek esetén további akár 3 millió forintot elengedhet az állam a babaváró hitelből. 


Személyre szabott ajánlatokhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk. 


A babaváró hitel befektetési lehetőséggel is csábít, erről itt írtunk: 


Mielőtt megválaszolnánk a kérdéseket, érdemes felidézni a babaváró hitel és a kamattámogatott "CSOK-hitel" legfontosabb tudnivalóit.

A babaváró hitel 10 pontban
A kamattámogatott "CSOK-hitel" 10 pontban
Személyre szabott lakáshitel-ajánlatokhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

És akkor most nézzük a kérdésekre adott válaszokat:

1. kinek melyiket éri meg felvenni?


A babaváró hitel és a kamattámogatott CSOK-hitel nem zárja ki egymást, a kettő egymást kiegészítő módon, ugyanazon lakáscélra akár egyszerre is igénybe vehető. Míg azonban 

A babaváró hitelt annak érdemes felvennie, aki 5 éven belül újonnan megszülető vagy örökbefogadott gyermeket vállal, ez esetben ugyanis a futamidő végéig kamatmentes marad a tartozás. Különösen kedvező a babaváró hitel azok számára, akik még kettő vagy három gyermeket vállalnak, hiszen aktuális tartozásuk 30%-át, illetve 100%-át elengedik. A CSOK-hitel ezzel szemben azok számára is jó megoldás, akik már nem kívánnak újabb gyermeket vállalni, de egy másik lakásba, házba költöznek, legyen az új építésű vagy használt.


2. havonta mennyit spórolhatunk, ha a piaci lakáshitelek helyett ezek valamelyikét választjuk?


Alábbi táblázatunkban összefoglaltuk, hogy mekkora havi törlesztőrészlettel kecsegtetnek jelenleg a piacon elérhető lakáshitelek, illetve a babaváró kölcsön. Mint látható, 10-10 millió forintos hitelösszeg és 20 éves futamidő esetében például a babaváró hitel 19 ezer forinttal, a "CSOK-hitel" közel 10 ezer forinttal kínál jobb törlesztőrészletet havonta, mint egy átlagos fix kamatozású lakáshitel.

20 éves futamidő mellett az összesen 28 827 forintos különbség 6,9 millió forinttal kisebb visszafizetendő összeget jelent a pár számára. Két újonnan születő gyermek esetén további akár 3 millió forintot elengedhet az állam a babaváró hitelből.


3. milyen lehetősége van annak, aki nem jogosult ezekre az új lehetőségekre?


Természetesen sokan vannak, akiknek sem a babaváró hitel, sem a "CSOK-hitel" nem járható út, például a 

számára továbbra is a piaci lakáshitelek kínálhatják a legjobb megoldást. Ma már szinte mindenki a fix kamatozású lakáshiteleket választja, ezek közül is a 10 éves kamatperiódusú, legalacsonyabb törlesztőrészlettel rendelkező lakáshiteleket mutatja be alábbi táblázatunk 300 ezer forintos nettó jövedelemhez. Személyre szabott ajánlatokhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk. 

 


Falusi CSOK
A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.
Címkék: babaváró hitelbankokcsaládtámogatáscsokfinanszírozáshitelingatlanlakáshitel